Project Summary

A focal point for the community in New Addington.

The new building has replaced the old Fieldway Family Centre and Timebridge Centre, creating a central hub with access to education, health, career and social support. It is an important resource for those living in New Addington, providing a diverse range of uses including a nursery and community café, along with a food bank, youth and family centre, and various spaces to hire.

The 2-storey building is a key part of Croydon Council’s extensive regeneration programme for New Addington, one of the area’s most deprived neighbourhoods.

FacilityNew Community Centre

Building Size161,000m2

LocationNew Addington/Croydon

Time on Site30 weeks (including Covid delays)

PartnersBailey Partnership (Architect)

Flexible design with standout features

The building was designed with the needs of the community front and centre – as well as providing crucial day-to-day services like the nursery and food bank, the multi-functional space is also a place for people to meet and chat, ask for advice and support, have fun and get fit.

The spaces were designed to allow a high degree of flexibility, with a multi-purpose hall, two-studio spaces, conference and meeting rooms, as well as an indoor and outdoor social space.

Building for the future

Sustainability was a key consideration in both the design and delivery of the building, achieving a BREEAM Excellent rating with the inclusion of a number of features, including Roof top PV panels, Electric Car charging points, Changing/Shower facilities to name a few.

Build programme reduced with latest offsite technology

Built using the latest in offsite technology and BIM modelling, 36 modules were craned into place on-site, arriving with fixtures and fittings already in place, including internal walls and plastering, doors, windows and ironmongery, plus plumbing, electrics and joinery.
This reduced the build programme to just 30 weeks.

Overcoming challenges to complete on time

The Centre was built in on time, despite significant operational
challenges caused by the Covid-19 pandemic, which disrupted the
supply of materials and created manpower issues, with McAvoy
introducing social distancing measures and new facilities on site at
very short notice.

The commencement of construction on a large adjacent site also
created challenges, multiplying the number of vehicles using access
roads.

Despite the unprecedented challenges, the project was delivered on
schedule.

Want more insight and the latest news?